onsdag 14. oktober 2015

Alternative julekalendere

Det er fortsatt en stund til jul, men som småbarnsforeldre som liker å være tidlig ute så tenker jeg at dette allikevel er aktuelt allerede nå. 

Hva med en kalender som ikke handler bare om ting? 

Høres fint ut for min del- men er det for mye arbeid? Det tror jeg ikke. Jeg tror største delen av jobben ligger i å orke å ta et annet valg, og gå for det.

De fleste av oss er tidlig ute med å gi barna kalendere. På denne måten er vi med på å bygge opp forventningene i ulike retninger.

 Vi setter en standard for hva en julekalender skal være. Og -det er kanskje ikke alltid vi er like gode på å tenke på hva vi egentlig vi ønsker med en julekalender? 

Er det oppvarming til et pakkebonanza? Nedtelling til solen snur? Til julaften? Er det tiden for kos og familie? Kompensasjon for ekstra travle tider? Eller er det bare en kalender, fordi det er en kalender. Barn ber ikke nødvendigvis om en forklaring på hvorfor vi plutselig skal ha en kalender i huset. Barna er som hvite ark, og vi voksne tar dem med inn i tradisjonene. Jeg syns alltid det er litt ekstra fint, om man klarer å involvere barna om hva vi gjør og hvorfor vi gjør det slik.

Det finnes mange måter å løse adventskalender på en, enn å fylle opp hele kalenderen med smågaver, -som har en tendens til å ende opp som ekstra rot i hele huset. 

Lyset med tall på er nesten obligatorsik adventsnedteller:) Hva er vel finere enn å ha tent lys på froksotbordet hver dag i desember, som teller ned dagene?

Her er noen av de fineste kalenderene jeg har kommet over i jakten på å unngå 24 pakker med skuffefyll :)

Sangkalenderen:
Jule sing song kortene var den første julekalenderen her i huset. Da puttet vi kortene i konvolutter, satte nr på og åpnet en sang hver morgen. Så sang vi denne sammen og koste oss med de nyelige bildene. Kortene vi hadde åpnet hadde vi til pynt på hylla i juletiden, og favorittene kom fort.

Opplevelseskalenderen:
Denne kan nok være litt tidkrevende å lage klar, men den trenger ikke nødvendigvis å bli så dyr. Den kan allikevel bli den mest verdifulle kalenderen man kan gi sitt barn. TID . 

Her er det fokus på å gjøre ting sammen. Noen av tingene du har på kalenderaktivitetene kan jo fint være ting dere skulle gjøre uansett, som å bake, gå på julegateåpning i byen osv. Lag nummererte lapper hvor det står aktiviteter man skal gjøre sammen som f.eks. pepperkakebaking, lage julekort sammen, levere ut julekort sammen, lage karameller, gå på kino, ha filmkveld, poppe popkort på bål, spise middag i skogen, invitere venner på kveldsmat, ha en venn over på kakao, lage slengtau i skogen, ha bakedag med venner, gå på teater, pynte juletreet, lage julepynt, besøke pepperkakeby, gå på kafe... listen er uendelig. Og er det noe barn flest ikke får nok av, så er det koselig tid sammen med familien. 

Den fine, men kjøpte kalenderen:
Hvis man vil gjøre det enkelt å kjøpe inn en kalender så finnes det noen magisk nydelige å få kjøpt. For de som ennå ikke er presentert for en gavekalender så kan en nydelig billedkalender være et herlig lite eventyr. Min datter hadde en slik i barnehagen sist år. Og det var så herlig å se hvordan ett, to og treåringene gledet seg til å få åpne sin luke. Vi fikk mange referat om hva som var på bildene i lukene i kalenderen. Her er litt inspirasjon

Lese kalenderen:
For de litt større barna kan det være kjempespennende med en lesekalender. Den eneste jeg vet om og har prøvd meg på er Julemysteriet av Josten Gaarder. Den leste jeg for 4. klasse. Det var kjempekoselig, og jeg gleder meg til å lese den på sengekanten når jenta vår er stor nok.

Pepperkakekalenderen:
Ikke nødvendigvis så sunn, men veldig god, relativt billig og kanksje vigtigst: koselig å lage! Stikk ut 24 små hjerter, stjerner eller ulike former, lag hull i kakene før steking. Tegn på tall med melisglasur og tre i bånd. Heng til pynt og nyt en hver dag. Denne er fin for både store og små.

Appelsin med nellikspiker:
Denne trenger vel ingen forklaring :) Bonus er at den er billig og lukter utrolig godt!

Hvis man skal kjøpe, men allikevel ønsker å slippe unna 24 småting så kan man jo gå for en:

Litt hver dag kalender:
For de som har veldig lego/playmo (eller andre typer figurleker) interesserte barn kan man kjøpe ett litt større sett som man deler opp i 24 pakker eller poser. Da får man bygget litt hver dag, eller utvidet med f.eks. flere dyr på en bondegår osv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar